Despre noi

“Campania de mobilizare pentru acces la energie electrică al proprietarilor din ansamblurile rezidențiale noi” este un proiect al Asociatiei Experts for Security and Global Affairs (ESGA, www.esga.ro).


Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation și Enel România.Întrucât considerăm că drepturile consumatorului trebuiesc protejate în primul rând și, deoarece măsurile de informare sunt deosebit de importante mai ales în contextul unei piețe libere în care transparența trebuie asigurată, în scopul diminuării riscurilor generate de întârzierea racordarii individuale a locuințelor noi, Asociația Experts for Security and Global Affairs implementează în perioada 1 aprilie 2018 - 30 noiembrie 2018 Campania de mobilizare pentru acces la energie electrică al proprietarilor din ansamblurile rezidențiale noi.

Ne propunem să contribuim la sporirea gradului de informare al cumpărătorilor de locuințe noi în ansambluri rezidențiale prin informarea cu privire la drepturile proprietarilor de locuințe noi, a riscurilor la care sunt aceștia expuși, dar și a obligațiilor dezvoltatorilor de a vinde locuințe racordate la utilități în mun. București și în 5 localități din județul Ilfov. Această campanie se subscrie nevoilor identificate în documentele ANRE și obiectivelor de transparență și dezvoltării afacerilor a furnizorilor de energie electrică.

Asociatia Expert for Security and Global Affairs, infiintata la data de 28.10.2014, a fost creata sub forma unei platforme online care reuneste cercetatori, experti, analisti, jurnalisti, reprezentanti ai societatii civile specializati in studierea politicilor, socio-economiei si securitatii spatiului ex-sovietic, a zonei euro-atlantice si a Orientului Mijlociu. ESGA este o organizatie independenta si apolitica. Misiunea ESGA este promovarea Romaniei in calitate de actor coerent in regiune prin cresterea capacitatii de a influenta agenda publica europeana si transatlantica. Obiectivele ESGA sunt formularea si implementarea strategiilor, politicilor si recomandarilor pentru Romania prin dezvoltarea si implementarea proiectelor de cercetare de calitate si crearea platformelor pentru dezbateri.

Urmeaza sa cumperi o locuinta intr-un bloc nou?


Cumpărarea unei locuințe reprezintă un moment important în viața oricărei persoane. Cu toții ne dorim un loc al nostru care să ne ofere liniște și confort, un loc în care să ne bucurăm alături de cei dragi de timpul liber. Extinderea polilor urbani din România, creșterea cererii pentru locuințe noi a dus la dezvoltarea exponențială a pietei imobiliare din România. Din păcate, ritmul accelerat al constuctiilor de locuințe nu este însoțit de creșterea calității construcțiilor. Mici afaceriști deveniți dezvoltatori imobiliari peste noapte sau mari investitori care au văzut în segmentul rezidențial românesc o oportunitate de a genera profit au speculat volatilitatea unui cadru normativ pe de o parte, și lipsa de informare și de exigență a clineților, pe de altă parte. Nu dispunem de suficiente instrumente de control iar autoritățile locale actioneaza adeseori în avantajul dezvoltatorilor și nu al consumatorilor. Interesele pieței au devansat interesele cetățenilor. Un exemplu în acest sens ar fi faptul că procesele verbale de recepție ale construcțiilor blocurilor sunt semnate chiar dacă viitorii locuitori nu au acces la utilități precum energia electrică.

Ne trezim cu locuințe pentru cumpărarea cărora am depus mult efort, în multe cazuri prin accesarea de credite pentru termen lung, locuințe care nu corespund unui minim standard de calitate.

În ultimii 10 ani, tot mai mulți propritari de apartamente din complexe rezidențiale noi din România se confruntă cu o problemă extrem de gravă care este ignorată de autorități. Absența branșamentelor individuale ale apartamentelor din blocurile noi.

Căror riscuri ne expunem prin achiziționarea unei astfel de locuințe?
 • riscul debranșării totale de la energia electrică. Pe perioadă construcției (cât timp autorizația de construcție este valabilă), există branșamentul tip organizare de șantier. Acest tip de branșament asigură energia electrică necesară lucrărilor pe perioadă construcției blocurilor, dar este ILEGAL menținut de mulți dezvoltatori după ce apartamentele devin locuite. În cazul în care frunizorul sau ANRE constată menținerea acestui tip de branșament, legislația în vigoare impune deconectarea blocului de la energie electrică;
 • riscul producerii de accidente. Menținerea unui branșament care nu are parametrii tehnici necesari pentru consum casnic poate genera incendii, defectarea electrocasnicelor sau alte accidente grave.
 • riscul imposibilitatii de a accesa un credit ipotecar. Evaluarea de către bancă se face și prin constatarea faptului că un anumit apartament este racordat la utilități. Banca poate refuza creditul în cazul în care nu există branșament individual la energie electrică;
 • riscul suportării cheltuielilor cu realizarea branșamentului individual. Costurile realizării branșamentelor individuale sunt extrem de mari și revin în sarcina proprietarilor după ce dezvoltatorul transferă dreptul de proprietate cumpărătorului;
 • riscul tarifului diferențiat pentru energie electrică și cel al contorizării inexacte. Tariful la care se vinde energia electrică persoanelor fizice, dezvoltatorilor imobiliari este diferit de cel oferit consumatorului casnic. Mii de Bucureșteni achită facturile la un alt tarif decât cel oferit pentru consumul casnic.

 • Din păcate, viitorii cumpărători de locuințe noi nu sunt informați cu privire la obligațiile dezvoltatorilor imobiliari. Aceștia nu asigură transparența și prezintă existența energiei în locuință chiar dacă aceasta este cea de tip organizare de șantier ca fiind branșamentul individual.
  Proiectul “Campanie de mobilizare pentru acces la energie electrică al proprietarilor din ansamblurile rezidențiale noi”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation și Enel România.

  Urmareste-ne si pe retelele de socializare


  Facebook